A BORA 94 Megyei Fejlesztési Ügynökség vezető projektmenedzsere és a megye főépítésze is részt vett azon az Európai Bizottság által szervezett fórumon, melyet 2018. február 1-én rendeztek meg Bukarestben.

Az energiahatékonysági beruházások számos gazdasági, szociális és környezeti előnnyel járnak. Azonban az ilyen irányú beruházások rövidtávon versenyképességi hátrányt eredményezhetnek, ezért a finanszírozás kérdése rendkívül fontos.  Az energiahatékonyság potenciáljának kiaknázásához a közpénzek nem elegendőek, és szükség van egyéb magánfinanszírozásra is. Az energiapolitikának ugyanakkor sokkal kedvezőbb feltételeket kell teremtenie, hogy ösztönözze az energiahatékonyság iránti keresletet és segítse az energiahatékonyságra irányuló beruházások megvalósítását. Ez vált nyilvánvalóvá a Bukaresti eseményen.

A rendezvény elsődleges célja az volt, hogy a résztvevőket az energiahatékonyság finanszírozásával kapcsolatos jól bevált magyar, román és bolgár megoldásokkal ismertesse meg. Szóba kerültek magánalapok, illetve innovatív finanszírozási eszközök is, melyeket elsődlegesen az építőiparban alkalmaznak.

Az egész napos rendezvényen első részében a minisztériumi delegáltak az európai és nemzeti szintű energiapolitikai összefüggéseket ismertették. A második szekció a lakóépületek energiahatékonyságának növelésére és annak finanszírozási megoldásaira fókuszált. Szabó Sándor a Magyar Fejlesztési Bank értékesítési és ügyfélkapcsolati igazgatója bemutatta azt az új kamatmentes hitelt, melyet lakóingatlanok energetikai korszerűsítésére lehet igénybe venni.

A délutáni szekciók párhuzamosan zajlottak, és olyan témákat jártak körül, mint a KKV szektor energiahatékonysága, az ESCO szerepe a középületek energiahatékony felújításainál, továbbá hogy hogyan válhat az energiahatékonyság befektetéssé.

A program zárásaként a résztvevők saját tapasztalataikat osztották meg, és lehetőség nyílt a HORIZON 2020 program keretében finanszírozott, a BORA 94 Megyei Fejlesztési Ügynökség részvételével zajló EMPOWERING projekt tapasztalatainak megvitatására.