InnoCult – A kulturális és aktív turizmus innovatív fejlesztése a Hegyköz térség turisztikai útvonalain

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program által finanszírozott InnoCult – A kulturális és aktív turizmus innovatív fejlesztése a Hegyköz térség turisztikai útvonalain (SKHU/1801/1.1/028) projekt arra vállalkozott, hogy komplex megoldásokkal segítse a magyarországi Hegyköz és a szlovákiai Bodrogköz természeti és kulturális örökségének turisztikai célú hasznosítását.

A kulturális és természeti látványosságokban egyaránt gazdag vidék talán kevésbé ismert a nagyközönség előtt, ezért a projektben többek között arra kerestünk megoldást a vállalkozókkal, fejlesztési és turisztikai szakemberekkel, lokálpatriótákkal, a Hegyköz és a Bodrogköz „szerelmeseivel”, hogy fejlesszük a környék turisztikai szolgáltatásait, a meglévők színvonalát emeljük, létrehozzunk egy online turisztikai adatbázist.

A határ ezúttal is összekötötte az itt élőket: magyar és szlovák közösségek, művészek, helyi lakosok és turisztikai szolgáltatók együtt tettek azért, hogy a projekt elérje fő célját, azaz hozzájáruljon a határtérség természeti és kulturális örökségének védelméhez, fejlesztéséhez és népszerűsítéséhez.

Az aktív turizmus egyre nagyobb társadalmi réteget mozgat meg, ezért Pálházán a projektből finanszírozott kerékpárkölcsönző nyílt, ahol hagyományos bicajok mellett e-bike is kölcsönözhető. Azért, hogy utána útra keljünk, felfedezzük a környéket, akár több napon keresztül itt barangoljunk, túraútvonal-tervező segít bennünket, amely weben és applikáció formájában is elérhető.

Mint ahogy elérhetők a túrák során azok a művészeti alkotások, amelyeket magyar és szlovák művészek helyeztek ki ezeken az útvonalakon. Ilyen például az újrahasznosítás jegyében kidobott kerékpárokból készült perbenyiki Bicikló, a kisgéresi pincesor lejárataira került díszítések, vagy a füzérradványi gombaszobrok, amelyek oktatási jelleggel a környék gombafajtáit is bemutatják.

Ezen kívül, amíg volt rá lehetőség, közösen szervezett fesztiválok, kulturális események is segítették a Hegyköz és Bodrogköz felfedezését, gondoljunk csak a pálházi I. Pagony Projekt Fesztiválon fellépő Bohemian Betyars és Parno Graszt közös koncertjére, vagy a perbenyiki Szent István napokra.

Az élményekhez mindenki kedvet kaphat és útvonalát is megtervezheti a projekt weboldalán, a pagonyprojekt.com oldalon, illetve innen egy kattintással eljuthat a kerékpárkölcsönzéshez is, merthogy azt is lehet online. Ezen kívül a projekt Facebook oldalán is népszerűsítjük a magyarországi Hegyköz és a szlovákiai Bodrogköz vidékét, itt is érdemes követni, milyen csodálatos helyek, települések, és milyen eredmények születtek a projektnek köszönhetően.

De leginkább érdemes személyesen megnézni, barátokkal, családdal felkeresni, túrázni, kerékpározni ezen a csodálatos vidéken határtalanul, a határ mindkét oldalán.

A projekt partnerei:

  • Vezető kedvezményezett: BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. (Magyarország) 
  • Kedvezményezett 1: Debreceni Kerékpár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Magyarország) 
  • Kedvezményezett 2: Július Spišák – BULL (Szlovákia)  

A megvalósítás időszaka: 2019. április 1. – 2021. július 31.

Az elnyert ERFA támogatás összege: 310 360,16 €

A projekt teljes költségvetése: 365 129,60 €

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.