InnoCult – A kulturális és aktív turizmus innovatív fejlesztése a Hegyköz térség turisztikai útvonalain

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program által finanszírozott InnoCult – A kulturális és aktív turizmus innovatív fejlesztése a Hegyköz térség turisztikai útvonalain (SKHU/1801/1.1/028) projekt arra vállalkozott, hogy komplex megoldásokkal segítse a magyarországi Hegyköz és a szlovákiai Bodrogköz természeti és kulturális örökségének turisztikai célú hasznosítását.

A kulturális és természeti látványosságokban egyaránt gazdag vidék talán kevésbé ismert a nagyközönség előtt, ezért a projektben többek között arra kerestünk megoldást a vállalkozókkal, fejlesztési és turisztikai szakemberekkel, lokálpatriótákkal, a Hegyköz és a Bodrogköz „szerelmeseivel”, hogy fejlesszük a környék turisztikai szolgáltatásait, a meglévők színvonalát emeljük, létrehozzunk egy online turisztikai adatbázist.

A határ ezúttal is összekötötte az itt élőket: magyar és szlovák közösségek, művészek, helyi lakosok és turisztikai szolgáltatók együtt tettek azért, hogy a projekt elérje fő célját, azaz hozzájáruljon a határtérség természeti és kulturális örökségének védelméhez, fejlesztéséhez és népszerűsítéséhez.

Az aktív turizmus egyre nagyobb társadalmi réteget mozgat meg, ezért Pálházán a projektből finanszírozott kerékpárkölcsönző nyílt, ahol hagyományos bicajok mellett e-bike is kölcsönözhető. Azért, hogy utána útra keljünk, felfedezzük a környéket, akár több napon keresztül itt barangoljunk, túraútvonal-tervező segít bennünket, amely weben és applikáció formájában is elérhető.

Mint ahogy elérhetők a túrák során azok a művészeti alkotások, amelyeket magyar és szlovák művészek helyeztek ki ezeken az útvonalakon. Ilyen például az újrahasznosítás jegyében kidobott kerékpárokból készült perbenyiki Bicikló, a kisgéresi pincesor lejárataira került díszítések, vagy a füzérradványi gombaszobrok, amelyek oktatási jelleggel a környék gombafajtáit is bemutatják.

Ezen kívül, amíg volt rá lehetőség, közösen szervezett fesztiválok, kulturális események is segítették a Hegyköz és Bodrogköz felfedezését, gondoljunk csak a pálházi I. Pagony Projekt Fesztiválon fellépő Bohemian Betyars és Parno Graszt közös koncertjére, vagy a perbenyiki Szent István napokra.

Az élményekhez mindenki kedvet kaphat és útvonalát is megtervezheti a projekt weboldalán, a pagonyprojekt.com oldalon, illetve innen egy kattintással eljuthat a kerékpárkölcsönzéshez is, merthogy azt is lehet online. Ezen kívül a projekt Facebook oldalán is népszerűsítjük a magyarországi Hegyköz és a szlovákiai Bodrogköz vidékét, itt is érdemes követni, milyen csodálatos helyek, települések, és milyen eredmények születtek a projektnek köszönhetően.

De leginkább érdemes személyesen megnézni, barátokkal, családdal felkeresni, túrázni, kerékpározni ezen a csodálatos vidéken határtalanul, a határ mindkét oldalán.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.

A projekt partnerei:

  • Vezető kedvezményezett: BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. (Magyarország) 
  • Kedvezményezett 1: Debreceni Kerékpár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Magyarország) 
  • Kedvezményezett 2: Július Spišák – BULL (Szlovákia)  

A megvalósítás időszaka: 2019. április 1. – 2021. július 31.

Az elnyert ERFA támogatás összege: 310 360,16 €

A projekt teljes költségvetése: 365 129,60 €

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.