Gyógyfürdők természetesen

A gyógyfürdők és az általuk nyújtott egészségügyi és egészségmegőrző szolgáltatások rendkívül közkedveltek a közép-európai országokban. Ezek a fürdők nem csak a történelmi örökségünk részei, de a gazdaságfejlesztés különböző területein (pl. egészség, wellness, turizmus) is kulcsszerepet töltenek be. A HealingPlaces címet viselő, az INTERREG CENTRAL EUROPE Program által társfinanszírozott, 2019-2022 között megvalósuló projekt célja a környezetgazdálkodási kapacitások erősítése volt a közép-európai gyógyfürdő városok és régiók természeti örökségének helyi és regionális fejlesztésben történő fenntartható hasznosítása érdekében.

A projekt a gyógyfürdők, gyógyhelyek fenntartható fejlesztésének javítását támogatta a természeti örökség védelmének alapelveire építve. A munka keretében felmérésre és elemzésre került a termálvíz-források elhelyezkedése, minősége, az azokra veszélyt jelentő környezeti és társadalmi hatások, a gyógyfürdők környezetre gyakorolt hatásai, a gyógyfürdők fejlesztését illetően a társadalmi-gazdasági igények, illetve a már alkalmazott környezetbarát megoldások.

A projekt keretében kidolgozásra került egy közös stratégia, valamint egy kézikönyv, amely segíti a termálturizmusban működő döntéshozókat, vállalkozásokat, valamint a környezetvédelemmel foglalkozó menedzsment szervezeteket, helyi hatóságokat és egyéb szereplőket, hogy fenntartható módon fejlesszék és menedzseljék a rájuk bízott és kezelésükben álló természeti és történelmi örökségeket, erőforrásokat.

Az interregionális együttműködés eredményeképpen, pilot tevékenységként kialakításra került a Kelet-Magyarországi Zöld Gyógyfürdő Hálózat, melynek tagjai

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében:

  • Bogács
  • Mezőkövesd 
  • Sárospatak

Hajdú-Bihar vármegyében:

  • Debrecen
  • Hajdúnánás 
  • Hajdúszoboszló

A települések és gyógyfürdők részvételével elkészült két régiós közös videó:

HealingPlaces – Gyógyító helyek – önkormányzatok zöld fejlesztései  (BORA 94 Nonprofit Kft. kisfilmje)

HealingPlaces – Gyógyfürdők és jövőbeni elképzeléseik  (Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat kisfilmje)

A gyógyfürdők fenntartható fejlesztései ösztönzésére pedig készült egy tanulmány, amely számos jó és követendő példát, gyakorlatot, megoldást vonultat fel, helyi, országos, nemzetközi és globális kontextusban. 

A projekt megvalósítási időszaka: 2019. április 1-2022. június 30.

A projekt költségvetése: 2.135.547,29 €

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósult meg.

A cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.