CHAIN – Nagyváros – kisfalucska – összefogás

A CHAIN – Nagyváros – kisfalucska – összefogás (FMP-E/1901/1.1/024) projektet az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapja támogatásával, Kassa Város Sídlisko KVP önkormányzatával együttműködve valósítottuk meg. Programjaink helyszíne a zempléni Bodrogkisfalud volt, így a nagyváros és a kistelepülés közös projektje sok érdekességet és egyben kihívást is rejtett.

Zemplén, Hegyalja, Kassa és környéke régóta kedvelt turisztikai területek. Az elmúlt évtizedben kiugróan megnövekedett az érdeklődés a térség látványosságait illetően a határ mindkét oldalán. Az elért eredményekben nagy szerepe volt az utóbbi évek Európai Uniós programokból finanszírozott fejlesztéseinek. Ezek a források elsősorban beruházás-jellegűek voltak, amelyek a terület természeti és kulturális értékeinek fejlesztéseire (túraútvonalak, gyógyászat, fürdőfelújítás, várak, kastélyok rendbetétele), a bor és gasztronómiai fejlesztésekre (borászatok, szálláshelyek, éttermek) irányultak és viszonylag kevés forrás állt a települések és turisztikai szolgáltatók rendelkezésére, hogy a fejlődő turizmus számára programokat biztosítsanak.

A megnövekedett számú turistának folyamatosan nő az igénye a különböző programcsomagokra, turisztikai szolgáltatásokra vonatkozóan. Jelen projekt ezt a hiányt pótolta. Mindkét térségre jellemző, hogy bár turisztikailag frekventált régiók részei, de a korábbiakban nem igazán sikerült önmaguk arcát, értékeit megmutatni. Kassa városában a nagyváros programkínálata, Bodrogkisfalud esetében pedig Tokaj város hangsúlyossága a gátja az önálló megmutatkozásnak. A két térségnek eltérő a termékkínálata, gasztronómiája, kultúrája, így az új ízek, szokások megismerése élményekkel gazdagítja az ott élőket. 

A projektben a következő tevékenységeket valósítottuk meg:

  1. Turisztikai csomagok összeállítása; kiadványok készítése, népszerűsítése, szolgáltatókhoz való eljuttatása
  2. Közös vásárok és ehhez kapcsolódó kulturális rendezvények megszervezése
  3. A rendezvények megvalósításához szükséges eszközök beszerzése
  4. Tanulmányutak szervezése a jó gyakorlatok megosztása érdekében.


További információk a projektről:

Vezető kedvezményezett: Mestská časť Košice – Sídlisko KVP (Szlovákia) mckvp.sk

Kedvezményezett: BORA 94 Nonprofit Kft. (Magyarország)  

A megvalósítás időszaka: 2020. július 1. – 2021. augusztus 31.

Az elnyert támogatás (Európai Regionális Fejlesztési Alap): 49 960,81 € (a teljes költségvetés 85%-a)

A projekt teljes költségvetése: 58 777,43 €

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program honlapja: www.skhu.eu

A Via Carpatia EGTC honlapja: www.viacarpatia-spf.eu

Az aloldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját. 


ViaCarpatia logo