Taktaköz és térsége helyi foglalkoztatási paktum

A projekt azonosító száma: TOP-5.1.2-15-BO1-2016-00007

A kedvezményezett megnevezése: Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata

Konzorciumi tagok: Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal, BORA 94 Nonprofit Kft.

A projekt fő célja: párbeszédre, együttműködésre ösztönözze a projektben részt vevő települések munkaerő-piacának szereplőit a foglalkoztatás gondjainak enyhítése érdekében.

A projekt tartalmának bemutatása: Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata kiemelten fontosnak tartja humánerőforrásának fejlesztését, a foglalkoztatás ösztönzését és a társadalmi együttműködések támogatását. A községben és a környező településeken az elmúlt évek során folyamatosan növekszik a tartósan, hosszútávon munkanélküliek aránya, elsősorban a munkanélküli ellátásból kikerülő, de elhelyezkedni nem tudók száma. A problémát felismerve a Nagyközség Önkormányzata a hasonló kihívásokkal küzdő környező településekkel történő közös fellépést tűzte ki célul a térség foglalkoztatás-fejlesztésének ösztönzése érdekében.

Ehhez a törekvéshez biztosított pályázati forrást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett „Helyi foglalkoztatási együttműködések” című konstrukció. A támogatásra érdemesnek ítélt, három év időtartamú projekt keretében Taktaharkány Nagyközség Önkormányzatának lehetősége nyílik széleskörű partnerségi együttműködéssel foglalkoztatási paktum létrehozására a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal és a Járási Kormányhivatalok, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, a térség munkaadói között, valamint a térség 17 település önkormányzatának bevonásával.

2020. szeptember 17-én új konzorciumi partnerként csatlakozik a BORA 94 Nonprofit Kft. munkaerő-piaci szolgáltatások végzésére.

A projekt megvalósítása során a helyi vállalkozások megfelelő munkaerőhöz jutnak, ugyanakkor a hátrányos helyzetű célcsoportokban csökken a munkanélküliség aránya, ami a térség megfelelő humánerőforrásának biztosításához és gazdasági versenyképességének növekedéshez vezet. A projekt eredményeként helyi igényeknek megfelelő képzési és támogatási rendszer jön létre, melynek keretében 330 fő kerül bevonásra munkaerő-piaci programokba, továbbá 108 fő munkához való hozzásegítése is megvalósul (legalább 6 hónapon keresztül), ezen túl 215 fő képzése és 75 fő részére egyéb szolgáltatás nyújtása (tanácsadás, tréning stb.) is a része a programnak, ekképpen javítva a projektben részt vevő települések foglalkoztatási mutatóit.

A projekt összesen 495.400.013 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült, 100%-os támogatási intenzitás mellett az Európai Strukturális és Beruházási Alapból a hazai központi költségvetés társfinanszírozásával.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023. szeptember 30.