Borsod-Abaúj-Zemplén megyei gazdasági és foglalkoztatási paktum 2.0

TOP_PLUSZ-3.1.1-21-BO1-2022-00001

A projekt célja: a gazdaságélénkítés, a munkahelyteremtés és bővítés, valamint a népességmegtartás helyi feltételeinek biztosítása, így a helyi gazdaságfejlesztés és foglalkoztatás bővítése.

Projektvezető: Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzat
Konzorciumi tagok: Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal
BORA 94 Nonprofit Kft.

A projektet a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzat vezeti. Konzorciumi partnere a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal és a BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. Együttesen 6,539 mrd Ft-os projektet valósítanak meg, amelynek jelentős része közvetlenül foglalkoztatási célú bér-, képzési-, illetve munkaerőpiaci szolgáltatáshoz kapcsolódó támogatás. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye gazdasági és foglalkoztatási paktum 2.0 című projekt megvalósítási területe Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye teljes területe. A projektet a korábbi foglalkoztatási paktumok tapasztalataira és eredményeire építve valósítjuk meg, figyelembe véve a területi különbözőségeket és sajátosságokat. A paktum iroda helyben dolgozó tanácsadóik, illetve a járási hivatalok foglalkoztatással foglalkozó munkatársaik segíti a térségi igényekhez illeszkedő tevékenységek megvalósítását, támogatások nyújtását.

A projekt fontos részcélja a korábban működő vármegyei és helyi paktumok (Miskolc, Edelény, Forró, Mezőcsát, Mezőkövesd, Nyékládháza, Onga, Putnok, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szirmabesenyő, Taktaharkány központtal) új vármegyei foglalkoztatási partnerségbe integrálása, építve a korábbi program tapasztataira.

A projekt keretében öt célcsoport került meghatározásra:

  • 14 év alatti (cselekvőképtelen kiskorú) gyermekét/gyermekeit egyedül nevelő szülő,
  • A közfoglalkoztatásból 60 napon belül kilépő álláskeresők,
  • Közlekedési nehézséggel küzdő településen élők,
  • Foglalkoztatást Helyettesítő Támogatásban részesülő álláskeresők,
  • Inaktív személyek.

A projektben továbbá jelentős szerepet képvisel a vármegyében található szociális gazdaságok fejlesztése, új szociális gazdaságok létrehozásának ösztönzése, a helyi termékfejlesztéshez kapcsolódó tevékenységek és a vármegyei befektetésösztönzési tevékenységek megvalósítása.

A projekt összesen 6.539.000.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesül, 100%-os támogatási intenzitás mellett az Európai Szociális Alap Pluszból a hazai központi költségvetés társfinanszírozásával.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2027.02.28.