Az INTERREG V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapja által társfinanszírozott „VOGUE CAMP – Közös Kreatív Szakmai Csereprogram a “VOGUE CAMP” megvalósítása” (projektazonosító: FMP-E/1901/4. 1/003) elnevezésű projekt lényege a kreatív szakmai ismeretek, gyakorlati készségek, szakmai tapasztalatok bővítése a fodrászat és a szépségápolás területén tapasztalatcserével, közös gyakorlatorientált képzéssel, a határmenti terület szépségipari szolgáltatásainak fejlesztése érdekében.

A főbb célcsoportok: a célterületen működő szakközépiskolák, szakiskolák diákjai, fodrászok, kozmetikusok.

A tudásmegosztás és kapcsolatépítés során minkét partner szervez képzést. A szlovák partnernél Kassán szerveznek gyakorlatorientált tréningeket a magyar diákok és fiatal szakemberek számára. A magyar oldalon Miskolcon szerveződnek a szépségipar határon átnyúló továbbképzései a szlovák szakemberek és diákok részére. Az egyes képzések, amelyeken átlagosan 15 fő vesz részt, elméleti és gyakorlati modulokból állnak. A tréning program a stílustanácsadáson, kozmetikai trendeken, hajfestésen, hajvágáson, melírozáson, frizurák készítésén, valamint digitális technológiák, mint például a “hajdiagnózis” alkalmazásán túl a szépségápolás területén elérhető legújabb technológiákkal is megismerteti a résztvevőket. A tréning tartalmazza a kommunikáció fejlesztését a szépségiparban.

A képzéseken bemutatott technológiák, mesterfogások, egyedi és újdonságnak számító szépészeti megközelítések/szolgáltatások innovatívvá teszik a projektet, mivel a projekt arra törekszik, hogy a résztvevőkkel a legnaprakészebb technológiákat, eljárásokat ismertesse meg és sajátíttassa el és ezáltal nagymértékben hozzájárul a piaci igények magas színvonalú kielégítéséhez a határmenti térségben. Hagyományos oktatás keretében ezeket az információkat, gyakorlatokat nem lehet ilyen formában elsajátítani, mivel a piaci elvárások változásai és a technológiák fejlődése rendkívül gyors tempót diktálnak, amelyet a tradicionális képzésekben nehéz lekövetni. A projekt tehát hiánypótló funkciót tölt be ezen a területen.

A képzések alapját egy közösen elkészített, magyar és szlovák nyelven is elérhető módszertani anyag képezi, amely az alábbi linkekről letölthető:

VOGUE CAMP Modszertan_HU

VOGUE CAMP_Metodologiczy_SK

A projekt nyilvános rendezvényét lehetőség szerint a Miskolcon 2020 szeptemberében megrendezésre kerülő Kézműves Kupa 2020, míg a Zárórendezvényt a 2020 novemberében Kassán megrendezendő Fashion Week 2020 eseményhez kapcsolódóan szervezik meg a partnerek.

A nemzetközi együttműködés eredményeként a projekt hozzájárul a határon átnyúló oktatás elérhetőségéhez, mivel az egyik fő célja az intézmények, a szakképző iskolák közötti közvetlen kapcsolatok kialakítása, csereprogram lebonyolítása, naprakész tudás- és tapasztalatcsere, valamint a hosszabb távú együttműködések megalapozása, elindítása.

A projekt partnerei:

  • Vezető kedvezményezett: BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. (Magyarország) bora94.hu
  • Kedvezményezett 1: Nezisková Organizácia VOGUE Academy (Szlovákia) vogueacademy.sk

Tervezett időtartam: 2020. február 1 – december 31 (11 hónap).

Az ERFA támogatás összege: 48 255,67 EUR

A projekt teljes költségvetése: 56 771,37 EUR

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

 https://www.skhu.eu

https://www.viacarpatia-spf.eu