A szépségipar fejlesztése határon átnyúló együttműködésben

Az INTERREG V-A Szlovákia Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapja által társfinanszírozott VOGUE CAMP – Közös Kreatív Szakmai Csereprogram a “VOGUE CAMP” megvalósítása (FMP-E/1901/4. 1/003) projekt a kreatív szakmai ismeretek, gyakorlati készségek, szakmai tapasztalatok bővítését tűzte ki célul a fodrászat és a szépségápolás területén tapasztalatcserével, közös gyakorlatorientált képzéssel, a határmenti terület szépségipari szolgáltatásainak fejlesztése érdekében.

A projektben a célterületen működő szakközépiskolák, szakiskolák diákjai, fodrászok, kozmetikusok különleges lehetőséget kaptak a határon átnyúló képzési együttműködésre, mivel a tudásmegosztás és kapcsolatépítés során mindkét partner szervezett képzéseket mind a saját, mind pedig a partnerintézmény diákjai számára. Azonban a pandémia miatt a szlovák és magyar szakemberek és diákok részére a helyben történő, egyenként 15 fő részvételével tervezett csereképzések helyett egy távoktatási kurzus kidolgozása mellett döntött a konzorcium, a „terepen” rögzített videóanyagok elkészítésével 6 különböző modulban/témakörben, amely jelszó igénylésével jelenleg is elérhető a Google Classroom felületen. A modulok elkészítéséhez technikai eszközök is beszerzésre kerültek. Az egyes képzések elméleti és gyakorlati modulokból álltak. A tréning program a stílustanácsadáson, kozmetikai trendeken, hajfestésen, hajvágáson, melírozáson, frizurák készítésén, valamint digitális technológiák, mint például a “hajdiagnózis” alkalmazásán túl a szépségápolás területén elérhető legújabb technológiákkal is megismertette a résztvevőket. A tréning továbbá tartalmazta a kommunikáció fejlesztését is a szépségiparban. A képzést követően a trénerek különböző gyakorlati feladatok kiadásával és azok kiértékelésével ellenőrizték a résztvevők által elsajátított tudást. A fiatalok oklevelet is kaptak a kurzus elvégzése után. 

A képzéseken bemutatott technológiák, mesterfogások, egyedi és újdonságnak számító szépészeti megközelítések/szolgáltatások innovatívvá tették a projektet, mivel az arra törekedett, hogy a résztvevőkkel a legnaprakészebb technológiákat, eljárásokat ismertesse meg és sajátíttassa el és ezáltal nagymértékben hozzájárult a piaci igények magas színvonalú kielégítéséhez a határmenti térségben. Hagyományos oktatás keretében ezeket az információkat, gyakorlatokat nem lehet ilyen formában elsajátítani, mivel a piaci elvárások változásai és a technológiák fejlődése rendkívül gyors tempót diktálnak, amelyet a tradicionális képzésekben nehéz lekövetni. A projekt tehát hiánypótló funkciót töltött be ezen a területen. 

A képzések alapját egy közösen elkészített, magyar és szlovák verziókban az alábbi linkeken elérhető módszertani anyag képezte:

VOGUE CAMP módszertani anyag_HU

VOGUE CAMP módszertani anyag_SK

A nemzetközi együttműködés eredményeként a projekt hozzájárult a határon átnyúló oktatás színvonalának javításához, mivel az egyik fő célja az intézmények, a szakképző iskolák közötti közvetlen kapcsolatok kialakítása, csereprogram lebonyolítása, naprakész tudás- és tapasztalatcsere, valamint a hosszabb távú együttműködések megalapozása, elindítása volt.

A projekt partnerei:

  • Vezető kedvezményezett: BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. (Magyarország)  
  • Kedvezményezett 1: Nezisková Organizácia VOGUE Academy (Szlovákia) 

A megvalósítás időszaka: 2020. február 1 – június 30.

Az elnyert ERFA támogatás összege: 48 255,67 EUR

A projekt teljes költségvetése: 56 771,37 EUR

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

ViaCarpatia logo


https://www.skhu.eu
https://www.viacarpatia-spf.eu