Kassa és Miskolc ipari örökségének hasznosítási lehetőségei

Kassát és Miskolcot már hosszú idő óta közös történelmi – elsősorban gazdaságtörténeti – múlt köti össze. A városok a múltban először versengtek egymással, majd később – mint saját országuk második legnagyobb városai és az acél- és gépipar központjai – hasonló szerepkört töltöttek be. Ezért természetes, hogy a közös és párhuzamos ipari fejlődés emlékeit az utókor közös igyekezettel kutassa és gondozza.

Kassa és Miskolc területén az ipari műemlékek azonban máig nem nyerték el azt a megbecsülést, amely őket megilleti. Számtalan felhagyott ipari ingatlan és épület található a városok területén. Vannak köztük több mint 100 éves épületek, de vannak a szocialista iparosítás következtében megmaradt (többnyire nem gondozott) létesítmények is. Azonban nemcsak a műhelycsarnokok, gyártelepek emlékeztetnek az ipari múltra, egyéb jelentős építészeti örökség és szellemi-kulturális hagyaték is idézi a letűnt századokat. A későbbi korok ipari öröksége nagyrészt még feltérképezetlen.

A téma országszerte nagyon aktuális, az ipari örökség kutatásával egyetemek, kutatóintézetek és nonprofit-, civil szervezetek intenzíven foglalkoznak, ennek ellenére egyelőre csak kevés jó példa van a hasznosításukra, és a kulturális örökségünknek ez a része rohamosan pusztul.

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapja által finanszírozott „INHERIT – Kassa és Miskolc ipari örökségének hasznosítási lehetőségei” (FMP-E/1901/4.1/071) projekt célja éppen az érintett városok gazdag ipari örökségének feltérképezése és hasznosítási lehetőségeik feltárása határon átnyúló együttműködésben.

A tervezett eredményeket a Kassa és Miskolc város ipari örökségének megőrzésében és hasznosításában érdekelt szervezetek és szakemberek bevonásával kívánjuk elérni. Összesen 6 alkalommal műhelyfoglalkozás, illetve 1 alkalommal határon átnyúló műhelyfoglalkozás kerül megszervezésre, mely lehetőséget teremt a tapasztalatcserére, illetve szakmai együttműködés kialakítására. A helyzetfeltárást és a jó gyakorlatok beazonosítását követően elkészül a projekt legfőbb eredménye: egy fejlesztési koncepció az ipari örökséggel érintett ingatlanok, tárgyak, szellemi termékek tulajdonosai, használói és a döntéshozók számára, amely az egyes tématerületek (ingatlancsoportok stb.) bemutatása mellett ötleteket fogalmaz meg a hasznosításra, illetve gyakorlati útmutatót tartalmaz mindezek megvalósítására és finanszírozására vonatkozóan (uniós, nemzeti és egyéb források).

A projekt két megvalósítója a Kassai Műszaki Egyetem (TUKE), illetve a BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.

További információk a projektről:

Megvalósítás időszaka: 2020. november 1. – 2021. augusztus 31.

Az elnyert támogatás (Európai Regionális Fejlesztési Alap): 38 011,28 € (a teljes költségvetés 85%-a)

A projekt teljes költségvetése: 44 719,15 €

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program honlapja: www.skhu.eu

A Via Carpatia EGTC honlapja: www.viacarpatia-spf.eu

Az aloldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

A második műhelyfoglalkozásunk alkalmával Miskolc ipari örökségének megőrzésében és hasznosításában érdekelt szervezeteket és szakembereket hoztunk össze egy szakmai párbeszédre, és megismertünk inspiratív jó példákat a nagyvilágból.

Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.


Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.


Please wait while flipbook is loading. For more related info, FAQs and issues please refer to DearFlip WordPress Flipbook Plugin Help documentation.