Kassa és Miskolc ipari örökségének hasznosítási lehetőségei

Kassát és Miskolcot már hosszú idő óta közös történelmi – elsősorban gazdaságtörténeti – múlt köti össze. A városok a múltban először versengtek egymással, majd később – mint saját országuk második legnagyobb városai és az acél- és gépipar központjai – hasonló szerepkört töltöttek be. Ezért természetes, hogy a közös és párhuzamos ipari fejlődés emlékeit az utókor közös igyekezettel kutassa és gondozza.

Kassa és Miskolc területén az ipari örökség részét képező épületek máig nem nyerték el azt a megbecsülést, amely őket megilleti. Számtalan felhagyott ipari ingatlan és épület található a városok területén. Vannak köztük több mint 100 éves épületek, de vannak a szocialista iparosítás következtében megmaradt (többnyire nem gondozott) létesítmények is. Azonban nemcsak a műhelycsarnokok, gyártelepek emlékeztetnek az ipari múltra, egyéb jelentős építészeti örökség és szellemi-kulturális hagyaték is idézi a letűnt századokat. 

A téma országszerte nagyon aktuális, az ipari örökség kutatásával egyetemek, kutatóintézetek és nonprofit-, civil szervezetek intenzíven foglalkoznak, ennek ellenére egyelőre csak kevés jó példa van a hasznosításukra, és a kulturális örökségünknek ez a része rohamosan pusztul.

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapja által finanszírozott „INHERIT – Kassa és Miskolc ipari örökségének hasznosítási lehetőségei” (FMP-E/1901/4.1/071) projekt célja éppen az érintett városok gazdag ipari örökségének feltérképezése és hasznosítási lehetőségeik feltárása volt határon átnyúló együttműködésben.

Projektünkben elkészítünk egy fejlesztési tervet két kiválasztott miskolci ipari örökségi helyszín számára, gondolhatunk akár a Vasgyár vagy a perecesi egykori bányászvidék épületeire. Ehhez segítségül hívtuk a műhelymunkáinkon résztvevő aktív szervezeteket, szakembereket, érdeklődő magánszemélyeket. 

Hosszútávú célunk, hogy a fejlesztési tervünk később konkrét beruházás formájában öltsön testet, az értékes örökségi helyszínek új funkciót kapjanak. 

A projekt két megvalósítója a Kassai Műszaki Egyetem (TUKE), illetve a BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.

További információk a projektről:

Megvalósítás időszaka: 2020. november 1. – 2021. augusztus 31.

Az elnyert támogatás (Európai Regionális Fejlesztési Alap): 38 011,28 € (a teljes költségvetés 85%-a)

A projekt teljes költségvetése: 44 719,15 €

Az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program honlapja: www.skhu.eu

A Via Carpatia EGTC honlapja: www.viacarpatia-spf.eu

Az aloldal tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

[ngg src=”galleries” ids=”4″ display=”basic_slideshow” arrows=”1″ order_by=”imagedate” order_direction=”DESC”]

A második műhelyfoglalkozásunk alkalmával Miskolc ipari örökségének megőrzésében és hasznosításában érdekelt szervezeteket és szakembereket hoztunk össze egy szakmai párbeszédre, és megismertünk inspiratív jó példákat a nagyvilágból.

ViaCarpatia logo