Identitás további erősítése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

TOP-5.3.2-17-BO1-2021-00002

Az Identitás további erősítése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében című projektet a BORA94 Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzattal konzorciumban valósítja meg.

A projekt TOP-5.3.2-17-BO1-2020-00001 azonosítószámú „Identitás erősítése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében” című projekt folytatása, annak kiegészítése.

Átfogó cél a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye helyi közösségeinek továbbfejlesztése, mely elsősorban a megyei önkormányzat, az egyes települési önkormányzatok, a civil és vállalkozói szféra, és nem utolsó sorban az itt élő emberek közösségi kezdeményező- és cselekvőképességének fejlesztését, a közösségi szerepvállalás erősödését jelenti.

A projekt kiemelten fontos célja, hogy továbbfejlessze a megye területén élő közösség tagjainak egymás iránti felelősségtudatát, segítse a helyi közösségi problémák megoldását és az önálló cselekvési képességek erősítését, növelje a civil aktivitást, általánosan elfogadottá tegye az önkéntességet, illetve erősítse a helyi identitást, valamint a településhez, településrészekhez, térséghez való kötődést és ezzel csökkentse a térségre kifejezetten jellemző elvándorlást.

A Széchenyi 2020 program keretén belül megvalósuló projekt elsődleges célcsoportja a megye területén élő lakosság, a programok tekintetében az egyes településen élő lakosok, családok, különös tekintettel a hátrányos helyzetű lakosságra. Közvetett célcsoportként kerültek azonosításra: a megye településeinek közösségfejlesztéssel foglalkozó szakemberei, önkéntesei, a megye területén működő kis- és közepes vállalkozások.

A projekt stratégia céljai a megyei társadalmi aktivitás és együttműködés élénkítése, a megyei és térségi identitások, a megyéhez és annak térségeihez kapcsolódó kötődés erősítése. A helyi aktivitás és együttműködés élénkítése a térségi identitás erősödéséhez vezet, mindez pedig a megyei fejlesztési célok hatékonyabb megvalósítását is lehetővé teszi. A települési, térségi, megyei identitás és a működő közösségek erősítésében kiemelt szerepet töltenek be a megye kulturális, néprajzi, történelmi, gasztronómiai értékeinek feltárására, megismertetésére, megőrzésére, valamint hagyományalapú tudás erősítésére irányuló célzott közösségi programok, rendezvények.

A projekt összesen 1.236.527.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesül, 100%-os támogatási intenzitás mellett az Európai Szociális Alapból a hazai központi költségvetés társfinanszírozásával.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2023.12.31.