🟢 Az Igazságos Energiaátmenet Szövetség tagjaival 2024. április 23-án összeültünk, hogy közösen leteszteljük a JETforCE projektünk keretében a nemzetközi partnerség által kifejlesztett applikációt, amely a digitalizáció segítségével lehetővé teszi a lakosság széleskörű bevonását is a zöld átmenet folyamatába.
🟡 A helyi kihívásokat feltérképező platform célja a klímaváltozással kapcsolatos helyi kihívások összegyűjtésén túl a közösségépítés, a közös tervezés, beavatkozás lehetőségének megteremtése és egyben a szemléletformálás is. Az applikáció tehát egy közösségi platform funkciót is betölt.
🔵 Az applikáció lényege, hogy a lakosság (beleértve a leghátrányosabb helyzetűeket is) összegyűjtheti és a rendszerbe beküldheti észrevételeit olyan kihívások tekintetében, amelyeket közvetlen, vagy távolabbi környezetükben lát, tapasztal, és amelyekre közösen megoldást szeretne találni. Az applikáció további funkciói ösztönözhetik az aktív részvételt. Ilyenek pl. a szavazás lehetősége és a zsetonok gyűjtése.
🟠 Hasonló applikációk már működnek városi szinten pl. Jihlavában, Csehországban, de a JETforCE Helyi Kihívásokat Feltérképező Platform segítségével a lakosság kitekintést nyerhet a közép-európai kihívásokra is.
🟣 Április, május hónapokban az applikáció belső tesztelési folyamata zajlik, majd, amikor elkészül az „éles” verzió, azt a projektpartnerek helyi kampányok keretében széles körben tervezik népszerűsíteni a „Digitális Nagykövetek” aktív közreműködésével.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyében tervezett kampányról hamarosan több részletet is elárulunk. 😉