Kilenc európai ország és 12 partner részvételével indult el a JETforCE együttműködés. A projekt célja, hogy különleges eszközökkel segítse a klímasemlegességre való átállás folyamatát, támogassa a társadalmi és gazdasági kihívásokkal küzdő területeket és lakosságot. 

Az európai uniós Interreg Central Europe Programban finanszírozott JETforCE projekt konzorciumának nyitóülését tartották 2023. május elején Miskolcon.Az esemény házigazdája a vezető partner, a BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. volt. A projekt fő törekvése, hogy a polgárok digitális megoldások segítségével bevonhatóak legyenek azokba a döntésekbe, amelyek az energiafüggőség csökkentésére irányulnak, ezzel növelve a lakossági szerepvállalást és elfogadást.

A projektmegvalósítás három éve alatt feltérképezik az érintettek fő problémáit is. A konzorciumi partnerek fontos küldetése továbbá a szemléletformálás, az energiaátállással kapcsolatos pozitív jövőkép átadása vagy az érintettek személyes életét és munkáját befolyásoló intézkedésekről szóló minél szélesebb körű tájékoztatás is. Mindezeket pedig egyedileg kifejlesztett, digitális eszközök segítségével érik majd el.

Mivel Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye hosszú évtizedeken át elsősorban bányászati és ipari térség volt, a gazdaság és a helyiek munkája, jóléte is javarészt a széntől, mint erőforrástól függött. A megújulók arányának fokozatos növelése mellett ezért fontos cél a meglévő szénvagyon fenntarthatósági alapelvek mentén történő hasznosítása. Ezen lehetőségeinket is átgondolva már összhangot lehet és kell teremteni az ország környezetvédelmi vállalásai és a szénkészletek hasznosítása között. Az igazságosság abban is meg kell mutatkozzon, hogy a helyi közösségek érdekei mentén történik az átállás. Ezért a gazdaságosság mellett, társadalmi és jóléti szempontokat is figyelembe kell venni. Ugyanakkor az érintett lakosság bevonásában fokozott figyelmet kell fordítani arra is, hogy az erre hivatott platformok bárki számára elérhetőek legyenek.

A JETforCE projekt kísérletet tesz tehát arra, hogy egy nagyobb léptékű területen, egyelőre teszt jelleggel mindezeket megvalósítva készítse fel a lakosságot a klímasemlegességre való átállásra, melyet az Unió 2050-re kíván megvalósítani. Az eredmények értékelése után pedig a továbblépésről, valamint a projekt kiterjesztéséről is gondolkodhatnak.

A JETforCE projekt az Interreg Central Europe Program az „Együttműködés a zöldebb Közép-Európáért” céljaihoz járul hozzá.  A 2,37 millió eurós költségvetés 80%-át az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja, amely forráshoz hazai támogatás és önerő társul. 

A JETforCE projekt konzorciumi tagjai:

 • Vezető partner: BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. (Magyarország),
 • Európai Innovációs és Technológiai Intézet (Németország)
 • Nemzetközi Szövetség a Globális Kihívások Innovatív Megközelítéseinek Előmozdításáért (Ausztria)
 • Bologna Város (Olaszország)
 • Bautzeni Innovációs Központ (Németország)
 • Spodnje Podravje Helyi Energiaügynökség (Szlovénia)
 • Isztriai Regionális Energiaügynökség Kft. (Horvátország)
 • Vysočiny Energiaügynökség (Csehország)
 • Szlovák Innovációs és Energiaügynökség (Szlovákia)
 • Lodzkie Régió (Lengyelország)
 • Yunus Alapítvány (Olaszország)
 • Weizi Energia és Innovációs Központ (Ausztria)