A BORA 94 Megyei Fejlesztési Ügynökség vezető projektmenedzsere és Bükkaranyos, illetve Bükkábrány polgármesterei is részt vettek azon a Régiók Bizottsága és a Polgármesterek Szövetsége által szervezett eseményen, melyet 2019. február 7-én rendeztek meg Brüsszelben.

Az éghajlatváltozás mind a társadalom életére, mind pedig a gazdaságra jelentős hatást gyakorolhat, óriási kihívás elé állítva a települési önkormányzatokat. A településeknek a hatásokhoz való alkalmazkodás mellett a klímaváltozás mérséklésében is kiemelt szerepe van. Ezt hangsúlyozta Karl-Heinz Lambertz, az Európai Régiók Bizottságának elnöke megnyitójában.

A rendezvény elsődleges célja az volt, hogy a résztvevőket a települések által alkalmazott példaértékű energiahatékonysági intézkedések megismertetése mellett, a finanszírozási lehetőségekről tájékoztassa.

A rendezvény első részében azoké az önkormányzatoké volt a főszerep, amelyek részt vesznek az HORIZON 2020 Program által finanszírozott EMPOWERING projektben. Olyan helyi szinten megvalósított jó gyakorlatok kerültek bemutatásra, amellyel a klímaváltozás hatásai jelentősen mérsékelhetőek. Olasz, horvát polgármesterek és szakemberek mellett egy panelbeszélgetés keretében ismertetésre kerültek Bükkábrány és Bükkaranyos fejlesztései is.

A második szekció a finanszírozási lehetőségekre és az aktuálisan elérhető közvetlen brüsszeli források bemutatására fókuszált.