A BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében valósult meg 2017. szeptember 27-28-án Miskolcon egy interregionális tapasztalatcsere rendezvény, amelynek középpontjában az energiahatékony középületek felújítása állt.

Az energiahatékonyság egyre nagyobb szerepet játszik a középületek felújításában is; erre a tényre irányítja rá elsősorban a közszféra figyelmét az Európai Unió INTERREG EUROPE 2014-2020 Programja által finanszírozott „REBUS – REnovation for Energy efficient BUildings” elnevezésű projektje, amely 2016-2021 között kerül megvalósításra olasz, görög, angol, német, román, lengyel és magyar régiók illetve helyi szervezetek együttműködésével.

A BORA 94 Nonprofit Kft. által jegyzett projekt célja a partnereknél alkalmazott, már bevált gyakorlatokkal kapcsolatos tapasztalatcseréken keresztül olyan jó példák beazonosítása és átvétele, amely által az elkövetkező időszakban a Strukturális Alapok és más, helyi támogatási források hatékonyabban kerülhetnek felhasználásra.

A REBUS projekt keretében a helyi viszonyok elemzését követően jó példák gyűjtése és elemzése, majd pedig azok potenciális átvételének beazonosítása történik 7 akcióterven keresztül, az energiahatékonyság területén élenjáró és kevésbé fejlett régiók között.

A projekt sikeres lebonyolítása és az eredmények hasznosulása elképzelhetetlen a helyi érintettek bevonása, támogatása és aktív részvétele nélkül. Ezért a magyar partner, a BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. már a projekt előkészítése során stratégiai partnerséget alakított ki a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Irányító Hatóságával (Nemzetgazdasági Minisztérium), a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzattal, Miskolc Megyei Jogú Várossal, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző és Innovációs Kft-vel és más releváns, energetikával foglalkozó intézményekkel, szakértőkkel, civil szervezetekkel.

A 4. Interregionális Tapasztalatcsere Rendezvény és Projekttalálkozó, amely Miskolcon került megrendezésre, kiváló alkalmat teremtett a hazai jó gyakorlatok bemutatására és a partnerek közötti eszmecsere továbbvitelére. Az eseményt Lenártek András, a BORA 94 Nonprofit Kft. ügyvezetője nyitotta meg, majd Török Dezső, a B-A-Z Megyei Közgyűlés Elnöke köszöntötte a résztvevőket. Senecát idézve elmondta, „Késő a takarékosság, amikor már fogytán a vagyon” – amely nem csak a pénzre, hanem az energiára is igaz. Borsod-Abaúj-Zemplén megye képviseletében Bánkuti Eszter, a Terület- és Településfejlesztési Osztály vezetője vázolt fel egy átfogó képet a partnereknek az Operatív Program (TOP) megyei szintű megvalósítására való felkészülésről és lebonyolításának jelen állásáról. Prezentációjában számos jó példa is bemutatásra került. Olajos László, a Miskolc Holding Zrt. energetikai projektvezetője Miskolc város részéről tolmácsolta a városvezetés üdvözletét, valamint szemléletes előadásában bemutatta Miskolc energetikai fejlesztéseit és ambiciózus terveit, miszerint 2030-ra a város 100%-ig vissza kívánja szorítani a fosszilis energiák használatát. A délelőtti programot Vass Lajos, az ÉMI irodavezetője zárta, aki kiemelte az ÉMI szerepét az energiahatékony építésben, az adatok szisztematikus gyűjtésében a Nemzeti Épületenergetikai Rendszeren (NÉER) keresztül, az építési anyagok kutatásában és tesztelésében, a minőségbiztosításban, valamint felhívta a résztvevők figyelmét az ún. „Solar Decathlon Europe 2019” elnevezésű nemzetközi rendezvényre, amelynek rendezési jogát nemrégiben nyerte el a szervezet, és amelynek a helyszíne Szentendre lesz. A rendezvény célja innovatív és erőforrás-hatékony építési technikák, technológiák és módszerek felvonultatása, amelyre európai egyetemek pályázhatnak.

Délután a delegáció Mádra látogatott, ahol Körtvélyesi Gergő, jegyző és Juhászné Panyik Anita, a kultúrház vezetője mutatták be a község energetikai fejlesztéseit. A tanulmányút keretében a résztvevők megtekintették a nemrégiben felújított és új funkcióval bővülő Grossmann és Zimmermann házakat, a Borsay kastélyt, az óvodát, a kultúrházat és a fejlesztés alatt álló könyvtárat.

Az esemény második napján a partnerek egy gyakorlatorientált kézikönyv, az „Energy Renovation Path” elnevezésű dokumentum kidolgozásáról egyeztettek, amely nagymértékben segítheti a közszférában dolgozók energiahatékony tervezéssel és megvalósítással kapcsolatos tudásbővítését, mivel kézzel fogható javaslatokat és tippeket soroltat majd fel az energiahatékony középület-felújítás négy fázisára vonatkozóan, amelyek a tervezés, kivitelezés/finanszírozás, monitoring és kapacitásbővítés. Emellett a szakpolitikai intézkedések javítását célzó helyi akciótervek előkészítését is megkezdték.

„A projekt az Interreg Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.”

Bővebb információ a projektről:
Web: http://www.interregeurope.eu/rebus/
Twitter: @REBUS_Project
facebook: https://www.facebook.com/interregeuroperebus/
LinkedIn: https://www.linkedin.com/groups/8536084

Kapcsolat:
BORA 94 Nonprofit Kft.
3530 Hunyadi u. 5.
Tel: +36 46 612 480
Web: www.bora94.hu 

Hall Katalin
REBUS projektmenedzser
hall.katalin@mfu.hu

Kovács Tibor
REBUS kommunikációs menedzser
kovacs.tibor@mfu.hu

Statisztika

  • 138 487